Americanos

Bokrecension: Americanos – Magnus Linton

Det här har jag inte gjort sen åttonde klass, men här kommer en bokrecension. Boken är så bra att jag inte kan låta bli att promota den lite.

I reportageboken Americanos skriver Magnus Linton (kanske mest känd för boken Cocaina) om Latinamerika ur perspektivet av »de revolutionära drömmarnas kontinent«, och Linton tar oss med på en resa från Argentina i söder till Latinamerikas idag största metropol – Los Angeles (!) i norr.

Från Argentina berättar Linton om hur kooperativen blev ett sätt att överleva de opålitliga företagarnas nycker, och från Bolivia ger han oss en inblick i indianismen som lade grunden för vad som idag kanske är Sydamerikas mest spännande händelse – det demokratiska valet av Evo Morales och det socialistiska och indianistiska MAS till regeringsparti. Boken går sedan vidare till att porträttera de jordlösas kamp i Brasilien, gerillafeminism i Colombia, Chavismen i Venezuela och avslutar till sist resan där Latinamerikas samlade migrationsströmmarna också slutar – i Los Angeles.

Parallellt med berättelserna löper globaliseringen som en röd tråd, men utan att trassla in sig lyckas Linton visa på dess olika sidor, och med enkla men gripande berättelser om vardagens bekymmer beskriver han på ett trovärdigt vis de större och mer övergripande sociala och politiska rörelserna i dagens Latinamerika. Boken är inte bara informativ och välskriven, utan den väcker nyfikenhet på en kontinent som annars lider av viss radioskugga sett från vår horisont. Boken är ett måste för den med minsta intresse av Latinamerika och politik idag.

Kuriosa: Linton skriver läsvärda krönikor i SIDA:s magasin OmVärlden. Bara det en anledning att prenumerera på deras tidning. 

This entry was posted in Gringons resa till äventyrets kontinent., Peru, Reportage and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Trackback

  1. By Ett land till salu? on 6 januari, 2012 at 05:04

    [...] ägs av storägare, vilka många gånger inte ens brukar jorden. Linton vidberör  ämnet i  Americanos och här ovan ser ni en kort dokumentär som handlar om liknande problematik i Uruguay. This entry [...]

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>