ARMENIEN

Ifall jag skulle sammanfatta Armenien med ett ord, så skulle det vara ROBUST.

Måhända är det den bistra historien om det Armenska folket som av Otto och hans kumpaner decimerats och förpassats till karga bergsområden, i kombination med den geologiska rikedomen på sandsten, som resulterat i att Armeniens arkitektur idag ger intryck av att kunna stå i tusen år. Jag funderar ifall det finns liknelser med miljonprojektet hemma i Sverige, men nej. Inte mer än att färgen och de raka linjerna känns igen. Det här är något annat. Den robusta karaktären hos de gul-rosa fasaderna och dess skarpa linjer har ett helt annat ursprung än funkisprojektet hemma i Sverige. Runtom staden finner man dessutom statyer av muskulösa ryttare i episka poser som spär på känslan av att Armenierna är ett krigiskt och obevekligt folk. Efter att närmare 1,5 miljon personer blivit mördade under folkmordet finns det all anledning att inta en sammanbiten position.

Vad man kan se i Yerevan så finns det ett stort tillflöde av pengar utifrån. Landsbygden är bedrövande fattig, medan innerstan huserar ett oräkneligt antal modebutiker som inte ens jag har råd att handla i. En stor del av de armenier som tidigare flytt landet återvänder nu för att återinvestera i sitt hemland. Inte helt okomplicerat då investeringarna främst rör kommers och därmed inte gynnar gemene man som liksom jag inte har råd att handla i dessa butiker. Det är likväl ett storslaget land som inbjuder till häpnadsväckande vyer och spännande kultur. Med goda skäl byggde grekerna tempel i detta högst storslagna område.

Fotoalbumet hittar du här.

This entry was posted in Armenien, Reportage and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 17 juni, 2011 at 06:40 by unjusbala | Permalink

    varfor inte:)

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>