Ayopaya

Folket i Fokus

Efter drygt fyra timmar i en skumpande bil var vi framme i Ayopaya  (4200m.ö.h), en liten by mitt i det kulliga Anderna.

Vart vi exakt skulle var lite oklart innan vi åkte. – Upp i bergen till ett kvinnokooperativ som producerar alpackagarn. Så långt var vi med. I baksätet bredvid Amanda sitter en äldre kvinna i stor kjol och finstickad tröja. Hon är representant för kvinnokooperativet som vi ska besöka. Jag uppfattade inte riktigt hennes namn, men jag ska fråga henne vid ett senare tillfälle. Det är bara det att hon inte pratar kolonisatörernas språk. Aymara och quechua kan hon, men jag kan tyvärr inget av hennes två språk. Det har gått nästan 500 år sedan den 16 november, 1532, då den spanska conquistadoren Francisco Pizarros mötte Atahuallpa, kejsaren över inkariket, och kort därefter med sina blott 168 soldater omintetgjorde hela inkariket. Ändå har kulturimperialismen inte helt lyckats utrota identiteten hos t det tidigare så stolta inkariket. När kvinnan i baksätet pratar med chauffören förstår jag därför ingenting, men det låter fint, och det känns bra i kroppen. Det här är på riktigt.

Drygt fyra timmars resa från Cochabamba så är vi framme i den lilla byn. De fyra timmarna av resa över öde andiska landskap gör att dessa människor lever väldigt avskilt från den vardag som vi andra delar via shoppinggallerior, internet och kabelTV.  Genom en svensk tjej som bor i Cochabamba hoppas kvinnorna på att få möjlighet att sälja sitt garn och sina produkter i Sverige, och jag hoppas själv på att kunna bidra till detta. Kanske finns det någon i Umeå som är intresserad av bolivianskt garn, eller varför inte en halsduk?

Skolbarn i Ayopaya.

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 11 oktober, 2011 at 06:34 by Dessi | Permalink

    Mercedes Sosa tolkar Atahualpa Yupanqui: http://www.youtube.com/watch?v=9cMP34PMQ2o

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>