Chicha

Jäst majs. Grynigt, grumligt och spännande. Den lokala alkoholbrygden har en lång historia bakom sig, och traditionen av att göra alkohol på majs var väl etablerad långt innan Cortez och hans landsmän landsteg på kontinenten.

I de flesta kulturer har man på ett eller annat sätt upptäckt vad som händer när frukt och andra kolhydratrika grödor får stå och bli gamla – det pyr och det jäser, och finns det tillräckligt med vätska bildas en alkoholhaltig dryck. Sydamerika är inget undantag, och i Bolivia har traditionen av att jäsa chicha, alkohol på majs, rötter bak till Inkornas tid. Regionen Cochabamba har med sitt varma klimat och sina bördiga jordar länge varit ett centrum för jordbruk i Bolivia, och för ursprungsfolken här har majsen alltid stått i centrum.

I tisdags besökte vi Tarata, ett litet samhälle utanför Cochabamba där traditionen att jäsa chicha fortfarande är vid liv. Drycken är något syrlig i smaken och påminner om ett inte helt färdigjäst vin. Ortsborna menar att alkoholen på majs inte alls är lika skadlig för hälsan som alkoholen vi annars dricker, men huruvida det ligger någon sanning i det kan jag inte riktigt svara på. Men det var helt klart en spännande dryck (enligt mig). Amanda tyckte däremot att det var vedervärdigt.

Att vi hittade till Tarata var Jhonnys förtjänst. Jhonny är konstnär och arbetar med barnen på Corazón Grande på lördagar. Vi lärde känna honom vid vårt besök på barnhemmet. Han är en hyvens kille, men med ett brustet hjärta, så ifall det är någon som är intresserad av en boliviansk konstnär så kan vi förmedla hans kontaktuppgifter. Jhonny pratar spanska, qechua, tyska och förstår hjälplig engelska. Han är 28 år, och hans ägodelar består till 90% av konstböcker.

Hör av er!

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>