Cusco

Efter en natt i buss anländer vi i tidig gryning till Sydamerikas kanske mest kända resmål. Cusco. Men det är inte Inkornas gamla huvudstad som gör att drygt 400 000 turister årligen vallfärdar hit, och det är heller inte bilden av smala kullerstensgator, kantade av vackra 1500-talsstenhus från som lockat hit besökarna. Vad som drar är ruinerna på bergstoppen några timmar västerut. Machu Pichu.

Liksom Arequipa är Cusco en odyssé bland inbjudande restauranger och caféer. Medan Arequipas stadskärna är mer elegant med sina fasader i vitt, har Cusco trånga och vindlande gränder som lockar till nyfikenhet efter vad som finns bakom nästa krök. På en innergård med sprucken fasad och tjock gräsmatta hittar vi en mysig restaurang där de lagar Sydamerikas godaste pizza. Åtminstone om vi får tro vår danska vän Torstens ord. Torsten träffade vi redan under vår andra dag i Cochabamba, och våra vägar har korsats flera gånger under resan – senast i Arequipa. Torsten har varit på resande fot i Sydamerika sedan snart ett år tillbaka, och vi har haft många intressanta diskussioner sen vi träffats (ja, mer än var den bästa sydamerikanska pizzan finns).

De första dagarna spenderar vi på Cuscos gator, och vi planerar hur vi ska ta oss till Machu Pichu på bästa sätt. Antingen vandrar vi, eller så tar vi bussen.

I Cusco är kommersen intensiv, och här säljs ulltröjor i kubik, och i var och vartannat gathörn finns en resebyrå som erbjuder guidade turer till Machu Pichu. Tavlor med kristna motiv är också vanligt, och de påminner oss om Perus koloniala arv. På tavlan syns jungfru Maria ge den unga Jesus sitt bröst. På ett av stadens muséum ska det även finnas en variant av målningen där både Jesus och en åldrad man hägrar vid jungfruns bröst.

This entry was posted in Gringons resa till äventyrets kontinent., Peru, Reportage and tagged , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 31 oktober, 2011 at 10:41 by Anonym | Permalink

    nu har både mama o papa läst detta

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>