El Ceibo – Fairtrademärkt choklad

Förra måndagen besökte vi kooperativet El Ceibos chokladfabrik i El Alto, La Paz. Kooperativet producerar ekologisk och Fairtrademärkt choklad.

Vi tas emot av Bernando Apaza, direktör på El Ceibos försäljningsavdelning. På ett chokladdoftande kontor börjar han berätta om kooperativets verksamhet.  El Ceibo är uppköpare av kakaobönor från 50 mindre kooperativ, där mer är 1200 familjer ingår. Kakaoodlingarna ligger främst i det tropiska låglandet, Alto Beni. På chokladfabriken i El Alto anställs uteslutande familjemedlemmar från de kakaoproducerande kooperativen, vilket gör att relationen mellan producent och uppköpare är bättre.  Bernardo berättar om situationen med vad han kallar coyoternas (prärievargarnas) marknad, alltså den konventionella marknaden, där det mesta handlar om att pressa priser och väldigt lite om produkternas kvalité och omsorg om producenterna. Genom att El Ceibo ansvarar för hela produktionskedjan – från odling av kakaoböna till färdig produkt och marknadsföring, blir resultatet ett annat. El Ceibo säljer sina produkter till Europa, USA, och Japan. I Sverige hittar vi El Ceibos kakao i chokladkakorna från Eguale (Sackeus). Bernardo förklarar att de hoppas på att i större utsträckning få exportera kakaomassa, i stället för kakaobönor, eftersom det skapar mer arbete för kooperativet i Bolivia.

Innan vi säger adjö till Bernardo visar han oss runt på fabriken. I fabrikslokalen ligger doften av choklad tjock. Det måste ha varit ungefär så här Kalle upplevde det när han klev in genom dörren till Willy Wonkas chokladfabrik. I El Ceibos lokaler sorteras och behandlas kakaobönorna, och blir så småningom till den kakaomassa som används för att göra de olika chokladsorterna. Hälften av produktionen säljs på den nationella marknaden, och hälften går till export.

Som avslutning tittar vi in i El Ceibos butik för att bekanta oss med de färdiga chokladkakorna. De närmaste dagarna mumsar vi på godbitarna vi fått med oss hem, och kan konstatera att Mmm…marabou står sig slätt. Bernardo berättade att kooperativet investerat mycket i framställningsprocessen för att kunna nå ut på den internationella marknaden, och produkterna håller helt klart måttet. Det är god choklad rakt igenom.

 

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

 1. Posted 2 november, 2011 at 03:34 by Barbro Skogberg | Permalink

  HEj Joakim O Amanda

  Den bästa chokladen jag hittat i Bolivia!
  Hoppas ni mår bra.
  av en slump hittade jag er sida, intressant läsning och fin fina bilder.

  h Tia Babo volontären på C GGrande

 2. Posted 4 november, 2011 at 04:27 by Joakim | Permalink

  Ja, verkligen god choklad. Kul att du hittade min sida. Maila gärna på min kontaktadress. Det skulle vara kul att höra hur du har det på Corazon Grande.

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>