Guldgruvan i Cotapata

Gruvarbetare på väg hem efter sitt pass i gruvan. Cotapata Nationalpark.

I tisdags besökte vi guldgruvan i Cotapata National Park. Gruvan är Fairtrade-certifierad, och är den första gruvan i Bolivia med denna märkning. Certifierat guld är helt nytt på marknaden, och hos kooperativet hoppas man nu på att kunna få sälja sitt guld till ett bättre pris än tidigare. ”Genom att vi är certifierade kan vi sälja direkt till uppköpare i Europa, utan att behöva en massa mellanhänder i Bolivia”, säger Luana Peña som sitter i styrelsen för Cotapata Gold Mining Cooperative .

Vi besökte både gruvan och processanläggningen. Gruvarbetarna fick mig att tänka på när Ida i Katthult hade tandvärk. Stora bulliga kinder, fyllda med kokablad är vanligt bland Bolivias gruvarbetare. Kokabladen gör att de bättre orkar med det tunga, och många gånger farliga arbetet.

Mer om Fairtradecertifierat guld:

Fairtrade.se

Fairgold.org

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

4 Comments

 1. Posted 16 oktober, 2011 at 06:31 by Tove D | Permalink

  Vilka snygga män! :)

  Bra med fairtradeguld, kan nog bli hett på marknaden framöver. Som bröllopsring till exempel.

 2. Posted 16 oktober, 2011 at 06:32 by Tove D | Permalink

  Blir det förresten inte ännu farligare att arbeta med kokablad i munnen? Får man ett rus av det? (vet inget om det, därför frågar jag)

  • Posted 17 oktober, 2011 at 12:28 by Joakim | Permalink

   Den som hoppas på ett kokainrus blir besviken (inte för att jag provat kokain, men…). Jag tycker själv att kaffe ger betydligt mer effekt än det kokate som vi dricker var och varannan dag. Har tuggat lite kokablad, och tycker knappt att jag känner av det heller. Kokabladet ska både dämpa hunger, och vara uppiggande, men för oss svenskar som är vana vid förhållandevis starkt kaffe så upplever jag ingen större skillnad.

 3. Posted 17 oktober, 2011 at 09:21 by Tove D | Permalink

  Aha okej, då förstår jag.

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>