Huacachina

Sol, sand och vattenplask skapar en helig treenighet som attraherar inte bara öknens nomader, utan även frusna nordbor. Doften av vatten har fört mig hit, och jag vet att det ärlångt till nästa gång. Uppväxten vid norrlandskusten har lärt mig att soliga dagar och vatten hör ihop, och efter veckor i ullkläder på den andiska högplatån är den torra värmen välkommen. Huacachina är, sett uppifrån, inte mycket mer än en liten damm omgiven av palmer och höga sanddyner, men Huacachina vet att göra det bästa av vad det har, och liksom en törstande kamel dröjer jag kvar vid vattenhålet i ett par dagar.

Det lilla samhället erbjuder utflykter med ”dunebuggies”, ett hemmabygge som liknar en VW-beach buggy fast i minibussformat. Samma fräsiga design, och åkupplevelsen förenar gokart med berg och dalbana på ett uppiggande sätt. Med oss har vi också snowboards, eller rättare sagt sandboards. För att ta det säkra före det osäkra instruerar vår chaufför oss till att inta en liggande position på brädan – och lika glad är jag för det. Sand är väldigt hårt, och med rostiga snowboardskills och två och en halv månad kvar på resan känner jag ingen lust att bevisa något för någon. Det ilar till ordentligt när jag – i ett moln av sand – susar nerför sanddynen. Och det är kul. Som tur är har vi ytterligare två åk kvar innan utflykten är slut. Innan vi åker tillbaka ser vi solen sänka sig över de böljande sanddynerna. Det är en sällsam upplevelse, och jag slås över hur vackert det annars så livlösa landskapet är.

Faktaruta: som följd av torra havsvindar från väst har ett bälte av torra landområden och öknar bildats längs delar av Sydamerikas västkust. Den spanske erövraren Pizarro, på jakt efter inkornas guld,seglade efter vägbeskrivningen: ”när ni inte ser några träd på stranden längre är ni i Peru” (BaumannHans, Guld och Gudar i Peru, 1963).

This entry was posted in Gringons resa till äventyrets kontinent., Peru, Reportage and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 14 augusti, 2013 at 08:31 by Anonym | Permalink

    que asco

2 Trackbacks

  1. By En riktig skithög on 12 november, 2011 at 03:17

    [...] – ISTANBULGEORGIENKUBAREPORTAGEKONTAKT « Huacachina Tar seden dit han kommer. [...]

  2. By Resväg on 5 december, 2011 at 06:59

    [...] G – Huacachina [...]

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>