La Paz

La Paz, världens högst belägna huvudstad (3650m.ö.h), tar bokstavligen andan ur en. Även kortare strapatser – som trappan upp till andra våningen på vandrarhemmet gör att hjärtat börjar bulta.

Trots att vi försökt acklimatisera oss till tunnare luft med två veckor i Cochabamba, känner vi direkt av att det är längre mellan syremolekylerna på denna höga höjd. Det är inte svårt att förstå att Bolivias fotbollslag (med nationalarenan i La Paz) vanligtvis vinner på hemmaplan.

För att vara en huvudstad känns La Paz ganska lugn, och en viss småstadskänsla infinner sig. Trots lugnet så är det här som merparten av de politiska protesterna äger rum. Vi passerar en arbetardemonstration och andra som demonstrerar med anledning av konflikten i TIPNIS. La Paz är utan överdrift inte särskilt vacker som stad. Bolivia är fattigt, och så även huvudstaden. Men staden har sin charm av förfallet kolonialbygge och något fulsnyggt nytt, och med det lugna tempot är det lätt att njuta på stadens många trevliga restauranger och caféer. För priset av ett Maxmål med plusmeny äter vi lyxmiddag på fransk restaurang, och kaffet och citronmarängpajen kostar lika mycket som bara kaffet gör hemma.

 Trots viss hjärtklappning och svala nätter (ja, fy vad vi fryser), så trivs vi bra. Särskilt caféhänget och den goda maten har gjort att det tar emot att lämna fredens stad (La Paz betyder just freden).

Balder – fikakompis under några dagar i La Paz.

Tre i topp La Paz:

- La Guingette, fransk restaurang i stadsdelen Sopocachi.

- The Lonious, inrökt jazzclub med välspelad livemusik. Även den i Sopocachi.

- Café Banais, alldeles intill San Francisco kyrkan.

…en kommande bubblare är doughnut-stället vid gågatan snett nedanför Plaza Estudiante. 3 kr för en färsk doughnut. Svårslaget.

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 16 oktober, 2011 at 06:36 by Tove D | Permalink

    Det ser ut som en by och en stad på samma gång.

One Trackback

  1. By Resväg on 10 december, 2011 at 05:19

    [...] C – La Paz [...]

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>