Lördagsmarknad i Otavalo

Så var det lördag och marknadsdags. Marknaden, med centrum på Plaza de Ponchos sprider sig ut sig som en långbent spindel längs de angränsande gatorna, och det är svårt att veta var den börjar och slutar. Gringos och ortsbor trängs om vart annat, och marknaden som i Lonely Planet beskrivs som en av Ecuadors fyra-i-topp, är en sevärdhet i sitt slag. Däremot har en modepolis från Sverige svårt att hitta hem, och det som fångar min uppmärksamhet är varken massproducerade ponchos eller drömfångare, utan en liten farbror i ett av torgets hörn. På sin vagn har han egenhändigt gjorda marionettdockor, och till skillnad från mycket annat på marknaden är dessa skeva figurer ett hantverk värt varenda krona. Marionettmästaren Julio Andredi har gjort dockor i sju år, och av hans rynkor att döma så gissar jag att han började med detta när han gick i pension.  ”Det behövs mycket tålamod” säger Julio, och berättar att han också har planer på att börja måla. ”Men det ska jag göra sen”. Själv får jag en plötslig pepp på att bli pensionär – oändligt med tid för allsköns projekt. Vilket tillvaro.

This entry was posted in Ecuador, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>