Salar de Uyuni – una aventura!

Inget äventyr utan äventyr, så sa vår chaufför Franz när bilen stannade av på drygt 4000m.ö.h. Det tog inte många minuter innan vi började diskutera vem i sällskapet vi skulle börja med att äta upp.

Vi befann oss vid gränsen mot Chile, och det karga landskapet och den bistra vinden var inte särskilt inbjudande. Det var den andra av de tre dagarna på vårt äventyr i världens största saltöken, Salar de Uyuni. Franz tog kvickt fram sina grillbestick, och började med hjälp av kniven ta sig an säkringsdosan. Innan bilen stannade hade en lukt av bränd plast spridit sig i kupén, och något hade helt uppenbart smält under motorhuven.  Efter en timmas skrapande på olika säkringar, och skärande i diverse kablar, gav Franz upp. Klockan var eftermiddag, och för att vi skulle hinna fram till vårt natthärbärge innan det blev mörkt var vi tvungna att bli bogserade. Lyckligtvis var var vi inte ensamma på tur i Salar de Uyuni. I Bolivia finns inga hastighetsbegränsningar när det gäller bogsering, och än mer äventyr blev det när vår huv blåste upp och Franz tvingades hänga ut genom dörren för att signalera till vår draghjälp att vi var tvungna att stanna.

Första dagen började med att vi åkte ut på saltslätterna, en av Bolivias största turistattraktioner. Saltöknen täcker en yta motsvarande Skåne, och ligger på drygt 3600m.ö.h. Saltöknen är vad som är kvar av en gigantisk sjö som torkade ut för ca 30 000 år sedan.  Idag utvinner Bolivia stora mängder salt från öknen, men det är framförallt tillgången av litium som är värdefull för Bolivia. Enligt beräkningar finns mellan 50-70% av världens litiumtillgångar här¹. Eftersom litium är en viktig komponent i batterier är dessa tillgångar av stort intresse för oss i väst, som en möjlig lösning på den väntande bristen på olja. De enorma tillgångarna av litium kan ge en välbehövlig inkomst för det fattiga Bolivia, men samtidigt är utvinningen av litium problematisk då den vid utvinning är väldigt skadlig för miljön, och miljövänner varnar för kommande problem. Att Salar de Uyuni både är en av Bolivias största turistattraktioner, och möjligen landets viktigaste industri i ett framtidsperspektiv, skapar konflikter såväl inom som utanför Bolivia.

De följande dagarna bestod av åtskilliga timmar längs skumpiga och dammiga vägar, men med ett storlaget panorama över Andernas skiftande landskap gick timmarna snabbt.  Den enorma kraft i kollisionen mellan kontinentalplattorna har skapat vyer över bråddjupa raviner och ett bulliga månlandskap formade av stelnad lava. Vi stannade också till vid ett flertal laguner som på grund av alger och olika mineraler skiftade i olika färger. Det mest spektakulära färginslaget var kanske ändå de hundratals flamingos som fanns i några av lagunerna. Fåglar som jag annars förknippar med karibisk värme och cocktailbarer.

På den höga höjden (ca. 4000m.ö.h) var nätterna isande kalla, och tillgången till vatten och andra faciliteter var begränsade. Tack vare sex lager av tjocka ullfiltar och ullunderställ så sov vi ändå gott. Pete (på bilden) pekar på vår enda värmekälla. En rostig vedkamin.

Som avslutning på vår resa tog Franz med oss till en svindlande djup ravin. Inget för höjdrädda.

På Latinamerikagruppens hemsida kan ni läsa mer om problematiken kring Salar de Uyuni och dess litiumtillgångar.

”Morales vill exploatera Bolivias vita guld”

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 10 oktober, 2011 at 08:32 by Tove D | Permalink

    Vad vackert det ser ut! Underbart! :)

One Trackback

  1. By Resväg on 5 december, 2011 at 07:00

    [...] B – Salar de Uyuni [...]

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>