Sydamerikas farligheter del II

En av de största och mest uppenbara farligheterna för människorna i Sydamerika är kanske bristen av matregim. Även om jag själv brukar fnysa åt Livsmedelsverket och Coop’sgamla kupp att lära svenskarna att ”rätt” genom tallriksmodellen, så önskar jag ändå att samma sak gjordes här.

Tallriksmodellens vara eller icke vara lämnar jag därhän, och försöker i stället förstå hur länder så rika på kultur och mattradition har så lite kunskap om matvanors betydelse för hälsan. Kanske är det inte så svårt att se vad som gått fel. Det krävs inte många meters promenad i Bolivia innan den massiva reklamen för Coca-Cola står en upp i halsen. Visst, jag gillar cola, men det finns gränser. Jag behöver inte Coca-Cola till alla mål mat. Jag kan tänka mig att dricka vatten, hur konstigt det än låter. En två liters Coca-Cola kostar 8 bolivianos, vilket motsvarar ungefär lika mycket i kronor, och det är därför kanske inte förvånande att de tiggande kvinnorna utanför en av Cochabambas finaste restauranger delar en flaska Coca-Cola i lampskenet om kvällen. På samma vis som med de som mättar sin hungrandemage med en flaska sprit urholkar colan bit för bit identiteten hos det bolivianska folket.

En massiv marknadsföring av vetemjölsprodukter och en del trixande på världsmarknaden bidrar ocksåtill att urholka de unika traditionerna som människorna här har av att odla och tillaga olika typer av majs, qinoua och potatis. För många fattiga i Bolivia har det plötsligt blivit för dyrt att köpa den inhemska qinouan som nu har fått ett pris på världsmarknaden. Resultatet blir att de tusenåriga traditionerna av att odla och tillrätta denna ört nu sakta men säkert ersätts av fluffiga vetemjölsprodukter.

En av Sydamerikas största farligheter är kanske därför bristen av matregim. Jag har inga siffror på hur fetman utvecklas i dessa länder, men hos många putar magen under tröjan, och jag gissar att det jag ser bara är början på ett snabbt växande hälsoproblem i många av de Sydamerikanska länderna. Jag känner att jag får svårt att veta hur jag ska förhålla mig till den goda och nyttiga qinouan, som jag så mycket tycker om att köpa hemma i Sverige, nu när jag vet att det äventyrar den bolivianska matkulturen. Det kanske inte är så dumt med svenskodlade kokepären när allt kommer omkring.

Korrespondenterna, SVT, visade ett intressant avsnitt om problematiken med majs och världsmarknads- priserna. Värt att kolla för den som är intresserad av ämnet.

This entry was posted in Bolivia, Gringons resa till äventyrets kontinent., Reportage and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

 1. Posted 2 oktober, 2011 at 09:49 by Tove D | Permalink

  Vilken välskriven och proffsig blogg om er resa!
  Om det finns rättvisemärkt quinoa i Sverige kanske man kan köpa den istället. Nu när quinoan väl börjat säljas internationellt kanske det är svårt att stoppa…
  Det viktigaste är kanske att inte köpa coca cola. Och att ni nu när ni är där pratar med folk om att inte dricka coca cola. Köper folk vatten eller dricker man ur kranen? Vad kostar vattnet? Är det socker i vällingen? Jag hörde av en barnmorska som varit i Nicaragua på åttiotalet att det var socker i vällingen och att de barn som drack det fick hål i tänderna. Ni kan väl kolla på innehållsförteckningen i nån affär? Socker ger ju snabb energi men är inte särskilt nyttigt i stora doser och inge bra för tänderna. Ni kan ju också gå till en vårdcentral eller nåt och fråga om de har brochyrer med matrekommendationer. Kanske finns det nån organisation som jobbar för detta, typ dietister eller hälsovetare. Ni kanske kan hjälpa dem att sprida deras budskap.
  Ha en skön resa!
  kram

 2. Posted 6 oktober, 2011 at 04:51 by admin | Permalink

  Kul att du hittat bloggen!
  Priset på vatten och Cola är nästan detsamma. Lokalborna kan dricka vattnet ur kranen, men i vissa områden undviker de det i och med att vattenledningarna är gamla och släpper ifrån sig en massa onyttigheter. Coca-Cola och sötsaker är väldigt populärt, och i kombination bolivianerna saknar tandförsäkring så får många väldigt dåliga tänder. Vi träffade ett par som besökt ett turistställe där de satt en skylt som sa ”mata inte barnen”. Anledningen var att barnen fick sötsaker av turisterna, och att de fick så dåliga tänder.

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>