Tio timmars resa österut, vart hamnar vi då?

Efter att ha passerat bergspass på nästan fem tusen meters höjd anländer vi så till slut i selva central, centrala djungeln, dvs. Amazonas. Vad som fört oss hit är ryktet om kaffet från Chanchamayo, känt som peruanskt highland coffe, vilket bland finsmakarna anses vara det bästa kaffet som odlas i Peru.

Peru är näst största producenten av kaffe i Sydamerika, och peruanerna vi pratar med är väldigt stolta över sitt kaffe som exporteras världen över. På vägen in till Chanchamayo passerar vi flera kaffekooperativ som stoltserar med välkända logotyper som Fairtrade, Rainforest Alliance och Utz. Ett av kooperativen har till och med fått måla upp Starbucks logga på väggen. Vi besöker kaffekooperativet Tahuantinsuyo som har de tre nämnda certifieringarna, samt en amerikansk och europeisk märkning för organisk odling. Trots alla certifieringar är de tydliga med att det handlar om kvalité för att lyckas på den internationella marknaden. Kooperativet håller precis på att färdigställa en ny anläggning för torkning av bönor, och de visar stolt upp rummet där labbet ska vara. Där ska de kontrollera processen för att kunna säkerställa torkprocessen av bönorna. ”Tidigare fanns det bara ett pris på kaffe, helt oberoende av kvalitén, men nu börjar kvalitetskaffe betala sig”, säger Ruben Quilca som tagit emot oss. På tal om kvalité passar vi på att klaga lite över det eländiga kaffet som serveras här i Peru, vanligtvis i pulverform. ”No es café!!!” utropar Ruben. Nescafe uttalar de helt enkelt som ”no es café” – inte är kaffe.

Vi besöker även Felipe Villanueva, som är andra generationens kaffeodlare. Vi frågar honom om hur situationen som kaffeodlare är nu jämfört med förr, och han säger att det var enklare förr. ”Nu behövs en massa pappersarbete och man måste kunna mer som jordbrukare, men samtidigt så tjänar jag mer på det kaffe som jag producerar”.

Liksom i många andra exportländer stannar väldigt lite av vad de producerar på den nationella marknaden, och därför blir det – trots att Peru är ett kaffeland – väldigt svårt att hitta gott kaffe att dricka här. Vi får helt enkelt vänta till vi kommer hem med smaka på Peruansk highland coffe.

This entry was posted in Gringons resa till äventyrets kontinent., Peru, Reportage and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Trackback

  1. By Resväg on 5 december, 2011 at 07:00

    [...] I – Chanchamayo [...]

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>