Val i Peru

Jag gissar att det peruanska presidentvalet i juni passerade obemärkt för de flesta i Sverige. Här i Peru går det inte att missa att det precis varit val. I varje stad finns husväggar med målningar som uppmanar läsaren att lägga sin röst på Keiko Fujimori eller Ollanta Humala. Keiko är dotter till den före detta, och numera fängslade, diktatorn Alberto Fujimori. Årets val var en jämn kamp in i sista minuten, och med en marginal på 3% vann Ollanta Humala. Hur en exdikator(s dotter) nära på blir återvald i ett demokratisk val kanske låter märkligt, men det finns en stark höger som värnar om sina intressen – vilka främst företräds av högerkonservativa Keiko.

Många menar att den röda våg som nu sprider sig över Sydamerika en reaktion på den marknadsliberala politik som IMF och Världsbankens lanserade i dessa länder under 80- och 90-talet. Vad som var en modell för att få fart på de latinamerikanske ekonomierna resulterade i växande klasskillnader och ett utbrett missnöje hos folket – vilka upplevde att de tappade kontrollen över sina länders öde. Det känns därför väldigt intressant, och en smula oroande, att samma politik nu används för att rädda de sydeuropeiska länderna ur den ekonomiska krisen. Utförsäljning av statliga bolag och underlättande för utländska ”investerare” (investering för vem?). Kommer det att fungera denna gång?

Mer nyheter om Peru >>

This entry was posted in Gringons resa till äventyrets kontinent., Peru, Reportage and tagged , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

One Comment

  1. Posted 3 december, 2011 at 05:29 by Tove D | Permalink

    Var köpte ni era ylleunderställ som ni har med er till Sydamerika? Jag är intresserad av att införskaffa ett sådant inför min vinterresa till Spanien.

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>