Valle Sagrado – den heliga dalen

Trots att vi rest nästan en månad på den andiska högplatån har vi inte tröttnat på det dramatiska landskapet och vi stirrar storögt ut genom bussens dammiga fönster när vi skumpar fram längs vägen.  Inkarikets hjärta var huvudstaden Cusco, och den intilliggande dalgången valle sagrado – den heliga dalen, var dess kornbod (läs majs). Den frodiga dalen kantas av terrasser, anlagda långt innan conquistadorerna landsteg, och ruiner som vittnar om ett rike med väl utvecklad ingenjörskonst. Vi gör ett par stopp för att besöka några av de forna städerna, och är det något som lämnar ett bestående intryck från turen så är det alla de trappor som Inkariket lämnat efter sig. Trappstegen är höga, och jag undrar hur människorna, som på den tiden det begav sig, orkade gå uppför dessa mördande trappsteg. Utan några exakta siffror så är det kanske ett rimligt antagande att inkafolket inte toppade mina resliga 174 cm. De måste ha varit ett strävsamt folk, allt annat känns otänkbart. Min tes stärks ytterligare när guiden pekar på berget tvärs över dalen och berättar att där, därifrån har de tagit stenblocken till templet vi nu står framför.  Helt utan slavarbete (Inkariket befattade sig nämligen inte med slavar). Imponerande.

 

This entry was posted in Gringons resa till äventyrets kontinent., Peru, Reportage and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

3 Comments

 1. Posted 6 maj, 2012 at 10:43 by Luz | Permalink

  Hej!
  Jag sökte på google efter Ica (min stad) och jag hittade din blogg, Tycker jag känner igen dig på bilderna och vi åkte på samma bus i Cusco, jag och min pojkvän. Hoppas att ni hade bra i mitt land!

  • Posted 7 maj, 2012 at 12:11 by Joakim | Permalink

   Hej där!
   Ja, det stämmer! Peru var fantastiskt. Jag hoppas att jag får möjlighet att åka tillbaka någon dag. Jag vill se allt igen, plus att det finns tusen saker som jag inte hann med. Hoppas att det är bra med er. Hälsa din pojkvän : )

 2. Posted 24 maj, 2012 at 06:56 by Luz | Permalink

  Vad häftigt att ni hade bra där! Vi ska åka till Peru igen om 2 veckor :) wiiiieee!! Peru är ett stort land, då har man mycket att se :) Fina bilder i bloggen förresten!
  Ha det bra och hälsa från pojkvän!

Lämna kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>